Kreatív fészek

Ez a blog egyszerű, hétköznapi, praktikus ötletekről szól. Mindenről, ami segít, hogy gyerek mellett is barátságos fészek legyen az otthonunk. Kreatív ötletek, háztartási tippek és egyszerű praktikák, szépségápolási trükkök, hogy mi is ragyogjunk, ne csak a lakásunk. Mert ami jó anyának, az jó a babának és jó a családnak. Nézelődj, érezd jól magad és térj vissza máskor is! Ha tetszik amit olvastál, írj nekem!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

Címkefelhő

Friss hozzászólások

Ötletes hétköznapok (nem csak) anyáknak

2011.10.27. 14:05 ritakovacs

Vásárlási 1X1

Címkék: vásárlás praktikus pénzügy takarékosság

A múlt heti ígéretemhez híven ebben a bejegyzésemben arról fogok írni, hogyan és mivel lehet spórolni vásárlások alkalmával.

Egy kis odafigyeléssel és önfegyelemmel szép kis összeg maradhat a pénztárcánkban, ha néhány aranyszabályt betartunk és vásárlás előtt egy picit leülünk és átgondoljuk, hogy mire van szükségünk valóban és azt hol szerezhetjük be valószínűleg a legmegfelelőbb áron.

Fontos, hogy:

  • Soha ne menjünk üres gyomorral vásárolni, különben biztosan olyan dolgokat is fogunk vásárolni, amire valóban nincs is szükségünk.
  • Mindig készítsünk bevásárló listát, ugyanis a boltok pazar kínálata könnyen elcsábíthat minket.
  • Ne járjunk naponta boltba, mert mindig eszünkbe fog jutni valami "feltétlenül fontos" dolog. Inkább hetente vagy kéthetente végezzünk nagyvásárlást.
  • Amiből van rá lehetőségünk visszaváltható terméket vegyünk, vagy koncentrátumot. Ha utána számolunk, nagy valószínűséggel  a drágább jóval olcsóbbra jön így ki.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy milyen típusú boltban vásárolunk. A legkülönfélébb blottípusok állnak a rendelkezésünkre, időnként pont ezzel hoznak minket zavarba. Néhány ilyen bolttípus:

  • A diszkont leginkább a kedvező ár jellemzi. Korlátozott a választék, azonban a korlátozottság csak az árukategóriára vonatkozik. (Pl. élelmiszer diszkontba ne akarjunk kabátot venni) Gyűjtőcsomagolásban helyezik  ki a termékeket, kevés az alkalmazott és nem túl nagy méretű a bolt sem. Ez pedig nagy előny, ha az időnkkel is szeretnénk spórolni.
  • A hipermarketekre a széles áruválaszték jellemző, így nagy előnye, hogy mindent egy helyen meg lehet vásárolni, valamint a kedvező árak. Hátránya viszont, hogy sokkal lassabban megy a vásárlás, mint egy diszkontban, illetve a kelleténél több termék kerül be a kosárba.
  • A csemege üzletekben kb. 20-30%-kal kell átlagosan többet fizetnünk a jobb minőségű termékekért, illetve azért, mert közel vannak.
  • Az éjjel-nappal nyitva tartó üzletek és a benzinkúti shopok a legmagasabb árfekvésű üzletek. Ezekben az állandó elérhetőséget kell megfizetni. (Ha igazán spórolni akarunk, a lehető legritkábban látogatunk ilyen boltokba.)
  •  

Nagyon fontos, hogy vásárlásunk tudatos önkontroll alatt történjen, különben könnyen el fogunk csábulni. Egy kutatás szerint, az általunk vásárolt élelmiszerek 20%-a megromlik, még mielőtt elfogyasztanánk.

A mennyiségi kontorll nagyon egyszerű dolog. Ahány termék eredetileg szerepel a bevásárló listánkon, szigorúan annyival megyünk ki a boltból. Ha valami fontos eszünkbe jut az üzletben ami nem szerepel a listánkon, egy kevésbé fontosat húzzunk le helyette.

Az árkontroll lényege, hogy ne lépjük túl azt az összeget, amelyet a bevásárló listánk alapján a vásárlásra szántunk. Igyekezzünk tartani magunkat az előkalkulált kerethez!

A helyettesítő termékek használatával is jelentős mértékben megkímélhetjük a pénztárcánkat. Ezek olyan termékek, melyek egy adott termék hiánya esetén képesek azt helyettesíteni. Általában valamely termék magas ára vagy hiánya szokta az embereket helyettesítő termékek használatára ösztönözni. Nem biztos, hogy minden esetben a legolcsóbb helyettesítő termék a legjobb, de érdemes mérlegelnünk az ár és az érték arányát. Ha egy-egy termékből néha a drágábbat vesszük meg, az még nem jelent tragédiát. De az, hogy egy adott termékkörben rendszeresen mit veszünk, befolyásolhatja anyagi helyzetünket.

Akciós termékek vásárlásával is lehet spórolni, de erről már írtam egy korábbi bejegyzésemben, ezért ezt nem ismétlem.

A lényeg, hogy tudatosan és önkontrollal végezzük vásárlásainkat, hiszen megéri. Jó vásárlást mindenkinek!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr703333901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása