Kreatív fészek

Ez a blog egyszerű, hétköznapi, praktikus ötletekről szól. Mindenről, ami segít, hogy gyerek mellett is barátságos fészek legyen az otthonunk. Kreatív ötletek, háztartási tippek és egyszerű praktikák, szépségápolási trükkök, hogy mi is ragyogjunk, ne csak a lakásunk. Mert ami jó anyának, az jó a babának és jó a családnak. Nézelődj, érezd jól magad és térj vissza máskor is! Ha tetszik amit olvastál, írj nekem!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

Címkefelhő

Friss hozzászólások

Ötletes hétköznapok (nem csak) anyáknak

2012.07.04. 17:32 ritakovacs

A papírmasé csodái

Címkék: papírmasé papírmasé tükör papírmasé gömb papírmasé tálka

A papírmasé az egyik megunhatatlan, örök és bármikor előhúzható kedvencem. Nem csak az egyszerűsége, de a rettentően sokoldalú felhasználhatósága miatt. Tökéletesen alkalmas játékok, dísztárgyak és használati tárgyak készítésére, dekorálására egyaránt. Fel sem tudnám sorolni, hogy mennyi mindenre lehet használni.

A papírmasé sokféle módon elkészíthető és mindenkinek érdemes szerintem a magának leginkább megfelelő módszert kikísérletezni és megcsinálni. Van aki a legegyszerűbben oldja meg: kreatív hobbi boltokban lehet kapni papírmasé port és ezt vízzel kell elkeverni. Így egy masszát kapunk, amit már lehet is használni. Van aki újságot turmixol össze és ebből készíti a masét. Én ennél egyszerűbben szoktam megoldani. Újságot és hulladék papírt csíkokra vágok és ezt ragasztom fel csirizzel. A csiriz elkészítését pedig már egy korábbi bejegyzésemben leírtam, itt: http://kreativfeszek.blog.hu/2012/06/24/lampabura_es_kerti_lampion_fonalbol

A teljesség igénye nélkül mutatok és adok néhány ötletet, hátha ez segít egy kicsit a fantáziánkat beindítani, és talán kedvet ad egy kis alkotáshoz.

Az első ötlet egy papírmasé tálka. Ehhez szükségünk lesz egy lufira, amit először tetszés szerinti méretre föl kell fújni. Tapasztalataim szerint ezt érdemes bekenni nagyon vékonyan valamilyen krémmel, hogy később ne ragadjon a csiriz a lufihoz teljesen. Majd a felfújt lufira pakoljuk a csirizbe alaposan belemártott újságpapír csíkokat, szorosan egymás mellé és egymásra, hogy a lufinak legalább a felét befedje a csirizes újság. Aztán megvárjuk, hogy megszáradjon.

Száradás után leengedjük a lufit és kivesszük a papírformából. Egy félgömbnél nagyobb formánk lesz, amit szépen levágunk úgy, hogy egy tálka nagyságú maradjon meg belőle. A tálka aljára egy karton korongot ragasztunk és ezt is bevonjuk az újsággal, ismét várunk, hogy száradjon.

Tulajdonképpen a tálka formája már kész is van, lehet dekorálni. Tetszés szerinti festékkel megadjuk az alapszínét a tálkának, aztán lehet valamilyen szép díszítést is tenni rá. Valahogy így (bár itt csak nagy vonalakban mutatják meg):

A következő ötlet egy virág alakú papírmasé tükör. Először ehhez be kell szereznünk egy kör alakú tükröt. Lehetőleg ne túl kicsit, de túl nagyot se. Nagyjából egy 18-20 cm átmérőjű tökéletesen megfelel. Egy kartonlapon rajzoljuk körbe, majd egy kb 5 cm-rel kisebb átmérőjű kört is csináljunk ugyanebbe a körbe, mert ez lesz majd a tükör kerete. Vágjuk is ki.

Ezután tegyük egy nagy méretű kartonra a tükröt és ragasszuk is föl rá, majd a tükör közepét képzeljük el, mint a virág közepét és rajzoljunk köré nagy szirmokat. Vágjuk ki az így készült virágunkat. Ha ez kész, a szirmok végére újságpapírból gyúrjunk félgömb alakú galacsinokat, majd ragasszuk rá őket.

Ha ezzel végeztünk csirizbe mártott újságokkal vonjuk be a szirmok végén lévő félgömböket és a tükör keretét is. Aztán megvárjuk, hogy megszáradjon. Miután megszáradt, az egészet befestjük fehérre, hogy ez legyen az egésznek az alapszíne. Ha megszáradt, a szirmok végén lévő félgömböket különböző színűekre lefestjük. Már csak a tükör keretét és néhány vonást csinálunk és kész is a tükör. Ilyen lesz:

És végül egy olyan ötlet, ami nekem nagyon megtetszett. Lehet belőle földgömböt, vagy valamilyen felfüggeszthető gömböt készíteni. Ehhez lufi, vagy fitball szükséges. A már korábban említett módon bevonjuk az egész tárgyat papírmaséval és várunk amíg megszárad.

Szikével a gömb felső részét levágjuk, majd a benne lévő lufit vagy labdát leeresztjük és kivesszük. Majd egy lyukat fúrunk a gömb aljára és egy ebbe fűzött zsinór segítségével a gömb tetejébe illesztjük, majd rögzítjük. Utána pedig jöhet a tetszés szerinti dekorálás. Valahogy így kell csinálni:

Remélem ennyi ötlet egy kis fantázia indítónak éppen elég. Jó szórakozást!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr334629097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása