Kreatív fészek

Ez a blog egyszerű, hétköznapi, praktikus ötletekről szól. Mindenről, ami segít, hogy gyerek mellett is barátságos fészek legyen az otthonunk. Kreatív ötletek, háztartási tippek és egyszerű praktikák, szépségápolási trükkök, hogy mi is ragyogjunk, ne csak a lakásunk. Mert ami jó anyának, az jó a babának és jó a családnak. Nézelődj, érezd jól magad és térj vissza máskor is! Ha tetszik amit olvastál, írj nekem!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

Címkefelhő

Friss hozzászólások

Ötletes hétköznapok (nem csak) anyáknak

2012.06.30. 21:56 ritakovacs

Szereted a könyveket?

Én meglehetősen könyvmoly vagyok. És témától függően képes vagyok egyszerre több könyvet is olvasni. A könyvtáramban tökéletesen megfér egymás mellett Stephen King és Dosztojevszkij, mindkettőt egyformán szeretem. Csupán hangulat kérdése, hogy mikor melyiket fogom éppen leemelni a polcról.

És mivel képes vagyok egyszerre több könyvet is olvasni, fejben nem mindig tudom követni, hogy melyik könyvben éppen hol tartok. Erre nagyon klassz kis megoldás lehet, ha saját magunknak készítünk egy egyedi és egyszerű kis könyvjelzőt. Egy teljesen saját készítésű darab még akár kedvet is hozhat az olvasáshoz.

Most mutatok néhány egyszerű ötletet, hogyan csinálhatja meg ki-ki a maga kis könyvjelzőjét. Az első könyvjelző roppant egyszerűen, hajtogatással elkészíthető könyvjelző, melyet a könyv sarkára lehet illeszteni. Egy négyzet alakú lapra van hozzá szükségünk.

A lapot ketté hajtjuk úgy, hogy a lap egyik sarkát a szemben lévő sarkára hajtjuk, így egy háromszöget kapunk és a négyzet  egyik átlóját. Majd kihajtjuk a lapot és a másik két szemben lévő csücsköt is egymásra hajtjuk, így megkapva a másik átlót is. Ha ez is megvan, akkor most egy egyenlő szárú háromszöget látunk magunk előtt. Most fogjuk a háromszög egyik szárát és ezt is félbe hajtjuk, majd a másikat is. Ha jól dolgoztunk egy kis négyszög van most előttünk az egyik csúcsával felénk.

Most fogjuk és az egészet kihajtogatjuk, hogy csak a félbehajtott lap maradjon előttünk. Illetve a hajtogatások vonalait is látjuk. A két kihajtott oldalsó háromszög után még egy téglalapot látunk, aminek az egyik átlója is meg van hajtva. A négyszög csücskétől a lapot visszahajtjuk a szemben lévő csücskéig, így ismét egy háromszöget kapva. De ezt most fogjuk és egyből be is hajtjuk a másik irányba, a nagy háromszög belsejébe. A lap másik felén lévő csücsköt ugyanígy készítsük el, majd a két oldalsó, korábban kihajtott háromszöget most hajtsuk rá. Attól ne ijedjünk meg, hogy ez túllóg az alatta lévő papíron.

Most megfordítjuk hátoldalára a lapot és a kilógó részt ráhajtjuk a háromszögre, hogy ezzel új éleket hozzunk létre. Most szétnyitjuk a papírt és a meghajtogatott él mentén behajtjuk a kilógó részt. És már kész is a könyvjelző. Aki pedig szeretné, igazán egyedivé varázsolhatja egy kis dekorációval. Így leírva szerintem elég bonyolultnak tűnik, ezért inkább mutatom  a videót:

A következő ötlet banálisan egyszerű. Ehhez sem kell sok eszköz. Széles ragasztószalag és valamilyen mintás vagy színes papír szükséges hozzá.

Kiválasztunk egy tetszés szerinti papírt és levágunk belőle egy akkora darabot, amekkora könyvjelzőt szeretnénk. Ezután széles ragasztószalagot helyezünk mindkét oldalára és levágjuk a maradékot, hogy ne lógjon le sehol a ragasztó. Aki még késztetést érez rá, nyugodtan vághat rá egy lyukat, ebbe lehet valami kis dekoratív szalagot vagy függőt akasztani, fűzni. És az elkészítése:

A következő ötletben pedig többféle variáció látható egy ötletre. Ez szintén nagyon egyszerű, nem is kell nagyon cifrázni. Fogunk egy nekünk tetsző papírt, melyet majd később tudunk tetszés szerint dekorálni is. A papír egy részét visszahajtjuk, hogy rá lehessen akasztani a könyv lapjaira és kidekoráljuk a könyvjelzőt. Lehet rá festeni, ragasztani, scrapbook technikával készíteni valami díszt, ahogy tetszik. De ezt könnyű a videóból is ellesni:

A kedvenc ötletemet pedig a végére hagytam. Szerintem ez szenzációs, de sajnos arra nem jöttem rá, hogy milyen, a magyar piacon kapható ragasztóval lehetne ezt a könyvjelzőt megcsinálni. Mert ez egy zselés könyvjelző. 

Szerintem nagyon klassz ötlet. Fogunk egy olyan dobozt, vagy eszközt, ami felhasználható formaként a könyvjelzőhöz. Ezt a formát különböző színű filcekkel összefirkáljuk. Most jön a számomra ismeretlen ragasztó, amit belekenünk ebbe a formába. Várunk egy-két napot, vagy amennyit szükséges, hogy megszáradjon a ragasztó. Amikor ez megvan, fogjuk a könyvjelzőt és kivesszük a formából. Szerintem eszméletlenül egyszerű, de nagyon jópofa módszer. Esetleg a tetejét meg lehet még szórni glitterrel, gyöngyökkel, amikor még folyékony, esetleg félig megszilárdult állapotban fogpiszkálóval karcolni bele mintát stb. De ez már csak részlet kérdés. Akinek van ötlete, hogy milyen ragasztó lehetne jó hozzá, az ossza már meg velem! Nekem csak a Technokol jutott az eszembe, de abból nem szívesen csinálnék könyvjelzőt... Ja! És itt a videó:


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr664620984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása