Kreatív fészek

Ez a blog egyszerű, hétköznapi, praktikus ötletekről szól. Mindenről, ami segít, hogy gyerek mellett is barátságos fészek legyen az otthonunk. Kreatív ötletek, háztartási tippek és egyszerű praktikák, szépségápolási trükkök, hogy mi is ragyogjunk, ne csak a lakásunk. Mert ami jó anyának, az jó a babának és jó a családnak. Nézelődj, érezd jól magad és térj vissza máskor is! Ha tetszik amit olvastál, írj nekem!

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

Címkefelhő

Friss hozzászólások

Ötletes hétköznapok (nem csak) anyáknak

2011.12.01. 13:30 ritakovacs

Karácsonyi nagytakaraítás

Címkék: háztartás nagytakarítás hellókarácsony karácsonyi készülődés karácsonyi nagytakartíás

Ahány ház annyi szokás. Nagyon igaz ez takarítási szokásainkra is. Mindenki máshogy szereti elvégezni a feladatait, mást talál praktikusnak és logikusnak. Az sem mindegy, hogy milyen az otthonunk. Más feladatok vannak egy viszonylag kis méretű panelban, más feladatok egy hatalmas családi házban. Vagyis az életkörülményeink, élethelyzetünk is befolyásolnak minket.

Az minden esetre biztos, hogy takarítani szükséges, ha szeretnénk, ha nem... Ki tudhatja? Talán régen látott kincseket, ezer éve elfelejtett tárgyakat találhatunk, amelyekről azt hittük, hogy már nincsenek sehol...

Saját tapasztalatom az, hogy nem jó az utolsó pillanatra hagyni, mert akkor csak kapkodás és idegeskedés az eredménye. Próbáljuk meg úgy elrendezni a dolgokat, hogy az utolsó néhány napra már tényleg csak az utolsó simítások maradjanak pl: még egy gyors portörlés, porszívózás, felmosás stb.

Leírom, hogy én hogyan szoktam csinálni. Cserébe azt kérném, hogy Ti is meséljétek el, hogy nálatok milyen módszer vált be, hogyan szoktátok a nagytakarítást elvégezni?

Nálam az az első, hogy leülök és megtervezem az egészet. Mit szeretnék csinálni? (a-tól z-ig mindent áttakarítani, kiszanálni, átpakolni) És erre mennyi időm van?

2 hetet szoktam rá szánni, de úgy, hogy még három hét legyen hátra Karácsonyig. Így ha valami váratlan dolog történik és megcsúszom, akkor sincs semmi baj és mindennel végzek időben.

Rendszerint helységenként szoktam haladni, helységenként pedig mindig fentről lefelé, bentről kifelé. Általában fogok egy lapot, először felírom, hogy melyik helységre mennyi időt szánok. (pl. gyerek szobája 2 nap) Aztán felírom, hogy melyik helységben mit szeretnék csinálni. (pl. ablak pucolás, szekrények kipakolása, ruhák átválogatása, szanálás, lámpa lemosása stb.) Ha már ezeket is felírtam, akkor csak szépen szétosztom napokra a teendőket és nekiállok csinálni. Mivel nincs nagy lakásunk (2 szobás), így a két hét bőven elég. Egyszerre nem csinálok sokat, a gyerektől nem is tudnék. Általában fél-háromnegyed órát próbálok egyben takarítani. Ennyit még a gyerkőc is kibír, vagy ha olyan kedve van, még segít is. :) És mivel egyszerre nem csinálok sokat, nem unom meg, nem fáradok bele.

Ha kész egy helység, jöhet a dekoráció. Így advent alatt fokozatosan öltözik díszbe a lakás. Napról-napra szebb lesz, ahogy közeledik a Karácsony.

Nekem ez vált be. És nektek? Meséljétek el, kérlek!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr393428876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása