Kreatív fészek

Ez a blog egyszerű, hétköznapi, praktikus ötletekről szól. Mindenről, ami segít, hogy gyerek mellett is barátságos fészek legyen az otthonunk. Kreatív ötletek, háztartási tippek és egyszerű praktikák, szépségápolási trükkök, hogy mi is ragyogjunk, ne csak a lakásunk. Mert ami jó anyának, az jó a babának és jó a családnak. Nézelődj, érezd jól magad és térj vissza máskor is! Ha tetszik amit olvastál, írj nekem!

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

Címkefelhő

Friss hozzászólások

Ötletes hétköznapok (nem csak) anyáknak

2011.10.13. 12:00 ritakovacs

Őszi móka falevéllel

Címkék: kreatív falevél őszi dekoráció

Mostanában sokszor volt igazán szép, kirándulós idő. Nagyobb csatangolásokra sajnos nem volt lehetőségün, de Aprócskánkat nagy sétákra lehetett vinni. És mivel már gyönyörű színekkel beköszöntött az ősz, nagyszerű mókákat találtunk ki.

Igazi boldogság ragyogott fel pici fiam apró arcán, amikor elmondtam neki, hogy most sok-sok gesztenyét és szép faleveleket fogunk szedni. Egész délután megállás nélkül, töretlenül hozta a sok gesztenyét, azután pedig abba sem akarta hagyni a falevelek válogatását és szedését.

Egy parócska gyereknek már ez is akkora móka, hogy el sem tudja képzelni, hogy ezt még fokozni is lehet. Pedig nagyon is lehet.

Másnap elővettem a kincseinket, hogy újra elkezdődjön a móka. Előző nap figyeltem arra, hogy a gesztenye is és a falevelek is megfelelően legyenek tárolva. A gesztenyét nyitott vödörben hagytam szellőzni, nehogy bepenészedjenek és a falevelekkel ugyanúgy tettem.

A falevelek igazán kreatív, szórakoztató és sokoldalú időtöltéssé válhatnak kicsiknek és nagyoknak egyaránt, csak megfelelően kell előkészíteni őket.

Többféle lehetőség van a levelek tartósítására. Ezt érdemes már előre elkészíteni, vagy ha már picit nagyobbacska a gyerkőc, akár őket is be lehet vonni a munkába, hogy segítsenek. A következő lehetőségek vannak a levelek tartósítására:

  • Préselés: ebben az egészen aprócska gyerekek is nyugodtan segíthetnek. A legegyszerűbb, ha egy nagy könyvet kinyitunk, papír kéztörlőt teszünk bele és erre helyezünk egy szépen kisimított falevelet. Becsukjuk a könyvet, esetlegmég súlynak teszünk rá néhányat és várunk nagyjából egy hetet. Az így lepréselt levelek képek készítéséhez, mindenféle dekorációhoz felhasználahtóak. Az egyetlen hátrányuk, hogy mivel kiszárad a levél, könnyen törik és porlad.
  • A zsírpapíros tartósítást jobb, ha szülő végzi. A falevelet két zsírpapír közé tesszük, majd erre egy törölközőt helyzünk. Néhányszor közepesen meleg vasalóval átvasaljuk. A zsírpapír levéllel nem érintkező része összetapad. Innentől már a gyerekeket is be lehet vonni, ugyanis csak körbe kell vágni a levelektől néhány milire. Az így tartósított leveleket már föl is lehet használni.
  • A glicerines tartósítás nagyon egyszerű, bár kicsit hosszabb időt vesz igénybe, mint a vasalás. Egy edénybe töltsünk egy rész glicerint és két rész vizet, majd alaposan keverjük össze. Ebbe tesszük a faleveleket úgy, hogy a folyadék teljesen ellepje. A bemerített leveleket néhány napig benne hagyjuk. Pár nappal később kivesszük, lecsöpögtetjük, majd a fölösleges folyadékot felitatjuk róla. Ennek a technikának az az előnye, hogy rugalmas és hajlékony marad a levél.

Mindegy, hogy melyik technikát alkalmazzuk, ezekkel a szépen tartósított levelekkel rengeteg dolgot tehetünk. Apróra tépve, vágva vagy egészben képeket készíthetünk belőlük, befestve nyomdázhatunk vele, körberajzolhatjuk kifestőnek stb. Csak a fantáziánk szabhat határt az alkotásnak. Még egyedibbé tehetjük művünket, ha pl. faágakból készítünk keretet hozzá. Garantáltan jó móka lesz a gyerekeknek és a család felnőtt tagjainak is.

És mi lesz a gesztenyével? A következő bejegyzésemben elárulom.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr113297424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gemerka 2011.10.25. 21:45:19

Szia Rita!

Éppen jókor találtunk egymásra :) Holnap az oviban a gyerekekkel préselt leveleket fogunk ragasztani :)
Nagyon tetszik a blogod, gyakori látogató leszek nálad, mert úgy érzem, hasonló a gondolkodásunk.

Üdv:
Gemerka

ritakovacs 2011.10.25. 21:52:03

@Gemerka: Szia! Köszönöm a kedves hozzászólásodat! :) Örülök, hogy tetszik a blog, remélem sok ötletet tudsz majd belőle meríteni. Minden megjegyzésnek, kritikának (pozitívnak és negatívnak) egyaránt örülök, mert abból tanulok. Éppen ezért hálás vagyok érte. Kíváncsi vagyok, hogy milyen remekművek készülnek a levelekből. Ha lesz egy kis időd, írj majd róla pár szót. És Neked is termékeny blogolást kívánok! :)
süti beállítások módosítása