Kreatív fészek

Ez a blog egyszerű, hétköznapi, praktikus ötletekről szól. Mindenről, ami segít, hogy gyerek mellett is barátságos fészek legyen az otthonunk. Kreatív ötletek, háztartási tippek és egyszerű praktikák, szépségápolási trükkök, hogy mi is ragyogjunk, ne csak a lakásunk. Mert ami jó anyának, az jó a babának és jó a családnak. Nézelődj, érezd jól magad és térj vissza máskor is! Ha tetszik amit olvastál, írj nekem!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

Címkefelhő

Friss hozzászólások

Ötletes hétköznapok (nem csak) anyáknak

2011.11.07. 23:26 ritakovacs

Őszi dekoráció só-liszt gyurmából

Címkék: alma kreatív süni falevél hernyó só liszt gyurma őszi dekoráció

Amíg beteg volt a csemetém,  nem sok időm maradt semmire. Viszont ki kellett találnom olyan mókát, ami kellően leköti a séták helyett. Ez lett belőle.

Nem volt nehéz az elkészítése, és nagy kézügyességet sem igényelt. Csak egy kicsi türelmet, amíg megszáradt a gyurma, aztán a festék, végül pedig a lakk.

A következő módon készült:

  • készítettünk egy adag só-liszt gyurmát
  • megformáltuk a figurákat
  • kiszárítottuk, égettük
  • befestettük temperával, aztán hagytuk megszáradni
  • befestettük lakkal és tetszés szerint elhelyeztük

A só-liszt gyurma receptje:

  • 2 bögre liszt
  • 1 bögre só
  • 1 és 1/4 bögre víz (nekem több vizet vett fel)

Nincs más teendőnk, mint összegyúrni a tésztát, míg jól formázható állagúvá nem válik. Aztán már jöhet is a szórakoztató, kreatív játék: gyurmázni, őszi figurákat gyártani. Leírok néhány ötletet én is, hátha segítek vele egy kicsit.

Falevél:

Kerestünk egy szép formájú falevelet (juhar akarna lenni). Egy darab tésztát kb fél cm vastagra kinyújtunk, majd a falevelet erezetével lefelé a tésztára tesszük és gyengéden belenyomjuk. Így a levél körvonala és erezete látszani fog a tésztán. Utána szépen fogjuk és egy éles késsel vágjuk körbe a falevelet. A miénk így nézett ki szárítás után (egy kicsit megégett): 

 

Miután teljesen kiszáradt, barna temperával megrajzoltuk az erezetét, majd befestettük az egész levelet, így az erek csak halványan látszottak. Amikor a tempera is megszáradt, lefestettük lakkal, hogy még tartósabb legyen. Ilyen lett:

 

 

 Kukac:

A falevél mellé a kukac már elég egyszerűnek tűnt. Pici gombócokat formáltunk, ezeket egymáshoz illesztettük, aztán egy kicsit "meglapítottuk", összenyomtuk. Száradás után a festés ugyanúgy történt, mint a falevélnél.

 Süni:

Kicsit bonyolultnak tűnik, de nagyon egyszerű. Először egy hosszúkás formát kell készíteni, ez lesz a süni teste. Ha ez megvan, csináljunk az ujjunkkal apró bemélyedést a szemeknek. A tüskéit egy olló segítségével csináltuk. Egyszerűen bevagdostuk a tésztát. Sütés előtt így nézett ki:

 Festés után pedig ilyen lett:

 Az alma elkészítése pedig annyira egyszerű, hogy nem is nagyon kell leírni. Gombócot formálunk, picit benyomjuk a tetejét, egy kis szárat sodrunk, majd pici levélkét és kész. A festése pedig ugyanúgy történik, mint az előzőek.

Ha mindent befestettünk, lelakkoztunk és készen vannak az őszi díszeink, nincs más hátra, csak szépen el kell őket rendezni. Én hobbi boltba vásároltam a kis dézsát, ebbe raktam a sünit és az almát. Nem volt olcsó, de évek óta jó szolgálatot tett már a különféle dekorációkhoz. Raffiával szépen kibéleltem, majd néhány préselt falevéllel, meg pakoltam még alá is néhányat, a levelet a hernyóval pedig mellé raktam. És kész is az őszi dekoráció. (Legfelső kép) Nálunk az étkező asztalán laknak és ha Porontyomnak éppen kedve szottyan, sétál egyet a süni vagy a hernyó... Próbájátok ki Ti is! Jó szórakozást hozzá!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr83362256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ritakovacs 2011.11.09. 13:28:37

Azt elfelejtettem beírni a bejegyzésembe, hogy érdemes a gyerkőc kezét alaposan, vastagon bekenni krémmel gyurmázás előtt, hogy a só ne csípje ki.
süti beállítások módosítása