Kreatív fészek

Ez a blog egyszerű, hétköznapi, praktikus ötletekről szól. Mindenről, ami segít, hogy gyerek mellett is barátságos fészek legyen az otthonunk. Kreatív ötletek, háztartási tippek és egyszerű praktikák, szépségápolási trükkök, hogy mi is ragyogjunk, ne csak a lakásunk. Mert ami jó anyának, az jó a babának és jó a családnak. Nézelődj, érezd jól magad és térj vissza máskor is! Ha tetszik amit olvastál, írj nekem!

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

Címkefelhő

Friss hozzászólások

Ötletes hétköznapok (nem csak) anyáknak

2011.10.19. 15:00 ritakovacs

Számoljunk, hogy több pénzünk maradjon!

Címkék: pénzügy takarékosság

Ahogyan egy múlt heti bejegyzésemben ígértem, igyekszem néhány ötletet és tippet adni arra, hogyan spórolhatunk pénzügyeinkben hosszú távon úgy, hogy közben az életszínvonalunk ne csökkenjen.

Mivel manapság már mindenki bankszámlára kapja a rendszeres jövedelmét, ezért érdemes először a bankok háza táján szétnézni és a számunkra legmegfelelőbb csomagot kiválasztani.

Ha alaposan tájékozódunk és megfelelően választunk, a havi esetleg éves bankköltségünknek akár még a felét is meg tudjuk spórolni.

Ehhez azonban van néhány szempont, amelyet mindenképpen figyelembe kell vennünk, ha a legoptimálisabb lehetőséget szeretnénk megunknak kiválasztani. Ilyen például, hogy csak a fizetésünket vesszük föl számláról, vagy bankkártyával is vásárolunk, esetleg interneten is utalunk. Ez azért fontos, mert ezeket a szempontokat is figyelembe véve más-más díjcsomagra lehet szükségünk.

Alaposan nézzük át minden bank ajánlatát, mert vannak olyanok, amelyek bankkártyás vásárlás esetén, vásárlás után visszatérítéssel kedvezenk ügyfeleiknek, míg másoknál az internetes utalás jóval olcsóbb. Néhány bank pedig kedvezményt ad arra is, ha papír helyett elektronikus számlakivonatot igénylünk.

A lehető legtöbb szempontot vegyünk figyelembe és ezek alapján bátran válasszunk bankot, hogy ezzel is spóroljunk. Nagy segítség lehet ebben a www.bankvaltas.hu  internetes oldal.

Sokszor figyelembe sem veszünk olyan lehetőségeket, melyeknél minimális befektetéssel sokat segíthetünk magunkon és az egész családunkon is. Ilyen lehetőség az egészségpénztári tagság.

A tagság lényege, hogy egy külön speciális célra felhasználható számlára utalunk pénzt minden hónapban, amelyről aztán kedvezményekkel vásárolhatunk és különböző támogatásokat vehetünk igénybe. A felhasználhatóság köre nagyon széles és el sem hinnénk, hogy mi mindenre kaphatunk kedvezményt vele. Nem csak gyógyszereink számláját támogatja így az állam, hanem pl. fogyókúrás termékeket, napszemüveg vásárlást, ágybetétet, pulzusmérős karóra beszerzését, vagy wellness szállókban szintén lehet pénztári számláról fizetni. (Ez utóbbit 16% adó terheli). A kevezmények mértéke általában 5-20% között van, illetve a befizetett összeg 20 %-át - évente legfeljebb 100 ezer forintot - SZJA-ból vissza lehet igényelni.

A hitelkártya nagyon meggondolandó dolog, főleg manapság. De ha ügyesen használjuk, nincs semmiféle veszélye. Ebben az esetben egész hónapban kamatmentesen vásárolhatunk, ha a bank által meghatározott fordulónapig teljes egészében visszafizetjük a felvett pénzt. Ez hasznos lehet például, ha éppen le van kötve a pénzünk és néhány nap miatt nem szeretnénk elesni a kamattól.

Ha viszont nem fizetünk időben, az nagyon sokba kerülhet (éves 30-50% közötti kamat), vagy ha vásárlás helyett készpénzfelvételre használjük a kártyát.

A lakásbiztosítás manapság mindenki számára nélkülözhetetlen. Ezzel is spórolhatunk, ha figyelembe vesszük, hogy negyedévente fizetett minimális összeg megkímélhet minket attól, hogy az otthonunkat ért bármilyen kár esetén több tíz- esetleg százezer forintot kelljen kifizetnünk. Érdemes azonban évente megvizsgálnunk, hogy melyik biztosító ajánlata a legmegfelelőbb a számunkra. Ebben segít a www.biztositas.hu weboldal.

Ha több biztosításunk is van, pl. lakásbiztosítás, életbiztosítás, casco, kötelező gépjármű felelősségbiztosítás stb. érdemes a biztosítási csomagok között szétnéznünk, ugyanis sok biztosító kedvezményt ad arra is, ha több biztosítást kötünk náluk.

Sokat javíthat az is az anyagi helyzetünkön, ha a vásárlásainkba rendszert viszünk és változtatunk a vásárlói szokásainkon. Hogy mit és hogyan érdemes? A jövő héten elárulom.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr73314778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.10.25. 18:18:39

Hát, egy kicsit talán jobban érdemes lett volna körüljárni a témát.

"Ha alaposan tájékozódunk és megfelelően választunk, a havi esetleg éves bankköltségünknek akár még a felét is meg tudjuk spórolni."

Van olyan bankszámla, amin nincs költség. Ingyenes a pénz felvétele, átutalása. Ennek persze nem nehéz a felét megtakarítani. Viszont az ott tárolt pénz csak fiktívnek nevezhető kamatot fizet.

ritakovacs 2011.10.25. 18:23:15

Köszönöm az észrevételedet, teljesen igazad van. Ezzel a bejegyzéssel nem teljes körű leírás volt a célom, hanem igyekeztem az olvasóimat arra ösztönözni, hogy tájékozódjanak a bankok szolgáltatásai között, mielőtt választanak. Természetesen amennyiben van rá igény, sokkal részletesebb tájékoztatást is közlök. A továbbiakban is számítok építő kritikádra és köszönöm, hogy ellátogattál hozzám!

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.10.26. 23:24:11

@ritakovacs: Hát igazán nincs mit...

Akkor már itt van a lakásbiztosítás is. Érdemes lehet pl. a zárakat újakra cserélni és azzal is lehet spórolni a biztosításon... Pölö
süti beállítások módosítása