Kreatív fészek

Ez a blog egyszerű, hétköznapi, praktikus ötletekről szól. Mindenről, ami segít, hogy gyerek mellett is barátságos fészek legyen az otthonunk. Kreatív ötletek, háztartási tippek és egyszerű praktikák, szépségápolási trükkök, hogy mi is ragyogjunk, ne csak a lakásunk. Mert ami jó anyának, az jó a babának és jó a családnak. Nézelődj, érezd jól magad és térj vissza máskor is! Ha tetszik amit olvastál, írj nekem!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

Címkefelhő

Friss hozzászólások

Ötletes hétköznapok (nem csak) anyáknak

2011.10.11. 20:00 ritakovacs

Takarékos üzemmód

Címkék: ötletek praktikus pénzügy háztartás takarékosság

Valamiért egyre laposabb a pénztárcám. Részben biztosan az én hibám, de az is biztos, hogy egyre drágább minden és lassan szinte már alig lehet megélni még normális fizetésből is. Ez gondolkodtatott el. Nem lehetetlen még spórolni sem, csak sokkal nehezebb, mint korábban volt.

Egy korábbi bejegyzésemben már leírtam néhány ötletet, hogyan és mivel lehet spórolni egy háztartásban. Most ezeket a tippeket szeretném kibővíteni, néhány új adalékot hozzáadva saját tapasztalataim alapján.

Először is fölállítottam magamnak és a családomnak szabályokat, amelyeket igyekszünk betartani, ha törik, ha szakad.

A legfontosabb az, hogy amikor megérkeznek hónap elején a bevételeink, egyből átutaljuk egy részét egy külön bankszámlára, ahol a megspórolt pénzünk van. Nálunk ez az összeg a bevételeink kb 10 %-a. Nem nagy összeg, bár néha ezt is megérezzük. Az viszont teljesen biztos, hogy így nem ér minket kellemetlen meglepetés. Ha csak minimális összeget is tudunk félretenni (pl. havonta 2000 Ft-ot), az is jó, hiszen ez az összeg biztosan nem fog földhöz vágni minket, viszont hosszú távon a kis pénz is pénz.

Szerezzünk be egy perselyt vagy dobozt, amibe minden este a pénztárcánkban lévő aprót dobáljuk bele. Meg fogunk lepődni, hogy hónap végére mekkora összeg jön össze belőle. Nekem ez különösen bevált, ugyanis korábban állandóan tele volt a pénztárcám apróval, de ha vásároltam, soha nem szöszmötöltem vele a pénztárnál. Hónap végén a félretett pénzhez tudjuk tenni, vagy valami fontosra lehet költeni a perselyben összegyűlt összeget.

Ha váratlan bevételünk keletkezik, az összeg nagyságától függően a perselybe vagy egyből a külön bankszámlára kerül. Arra figyelünk, hogy semmi esetre se kerüljön a pénz a költőpénzhez, hiszen akkor hamar eltünne.

Ha minden bevétel megérkezett hónap elején a számlánkra, fölállítunk egy fontossági listát a kiadásainkról (pl. legfontosabb a rezsi, biztosítás, részletek, kajapénz stb). Ha jól megfigyeljük a listánkat, hamar látni fogjuk, hogy a kiadások egy része viszonylag könnyen megspórolható, vagy későbbi időpontra áttehető, pl. ha összegyűlik rá a pénz.

Igazából az első hónapban fogjuk csak úgy érezni, hogy bármit is megvonnánk magunktól, vagy hogy le kell mondanunk valamiről.  Az eltökéltség és a célok könnyen átlendítenek a nehézségeken és nem kell rettegnünk a hónap végétől, sem attól, hogy nem lesz félretett pénzünk. A spórolás pedig nagyon hamar beépül a napi rutinok közé.

Ezeken kívül tudunk még tarkarékoskodni pénzügyeinkben: biztosítással, egészségpénztári tagsággal, hitelkártyával és lakásbiztosítással is. De számolhatjuk még a forintokat a szolgáltatók helyes megválasztásával, az energiával és vásárlással is. Hogy hogyan? Egy későbbi bejegyzésemben ezt is elárulom.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr463294932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása