Kreatív fészek

Ez a blog egyszerű, hétköznapi, praktikus ötletekről szól. Mindenről, ami segít, hogy gyerek mellett is barátságos fészek legyen az otthonunk. Kreatív ötletek, háztartási tippek és egyszerű praktikák, szépségápolási trükkök, hogy mi is ragyogjunk, ne csak a lakásunk. Mert ami jó anyának, az jó a babának és jó a családnak. Nézelődj, érezd jól magad és térj vissza máskor is! Ha tetszik amit olvastál, írj nekem!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

Címkefelhő

Friss hozzászólások

Ötletes hétköznapok (nem csak) anyáknak

2011.03.18. 22:16 ritakovacs

Hónap közepén már lapos a pénztrácád?

Címkék: ötletek praktikus pénzügy háztartás

Tény, hogy amióta gyerekünk van, kevesebb pénzünk marad hónap végére. Az is biztos, hogy igazán spórolni csak akkor tanultunk meg, amikor három tagúvá vált a család. Nem egyszerű dolog az egyébként sem túl sokat jól beosztani, de egyáltalán nem lehetetlen. És úgy gondolom, ezek a tippek sem betarthatatlanok.

Nekem a legnagyobb segítséget a háztartási könyv vezetése adta. Ha nem látom, el sem hiszem, hogy már maga tény, hogy napról-napra  látom a pénzügyeink alakulását is mennyit képes segíteni. Hihetetlen, de már ettől is több pénzünk maradt.

És íme, itt egy csokornyi tipp, ami segít, hogy kreatívan oldjuk meg, ha szorul a nadrágszíj:

  • Érdemes heti étel listát készíteni (szezonális zöldségekből és gyümölcsökből), ami alapján elkészülhet a bevásárló lista. Én ehhez még  a boltok akciós ajánlatait is szoktam figyelni, mert nagyon jó lehetőségeket lehet megcsípni egy kis figyelmességgel.
  • Vásárolni csak listával menjünk, így nem csábít el minket a boltok gazdag kínálata. Ha hetente ejtünk egy nagyobb bevásárlást, hétközben már nem is nagyon kell vásárolnunk. (Vagy esetleg csak kenyeret, de aki igazán ügyes, azt is sütheti otthon. Sokkal laktatóbb, mint a bolti és tovább is eláll. Meg persze sokkal olcsóbb is. :) )
  • Ha valami kedvező akciót találunk, érdemes nagyobb mennyiségben vásárolni, így hosszú távon még olcsóbbra jön ki a vásárlás.
  • Ha megtehetjük, ne üzemi konyhára menjünk, hanem főzzünk mi magunk. Lényegesen olcsóbb és több napra is tudunk előre főzni.
  • Így a megmaradt étellel is tudunk spórolni. Le is lehet fagyasztani egy részét, esetleg más ételekhez is föl lehet használni a maradékot. Pl. a szikkadt kenyér nagyon jó bundáskenyérnek, a száraz pedig ledarálva morzsának. A narancs és citrom héja megszárítva, lereszelve süteményekhez nagyon finom, boltban pedig horribilis összegbe kerül.
  • Ruhákat szezon végi kiárusításnál érdemes vásárolni. Lehet, hogy később tudjuk csak hordani ezeket a szép darabokat, viszont így az eredeti ár töredékéért juthatunk hozzájuk. Ez főleg gyerekruháknál nagyon hasznos (de praktikus nagyobb méretet venni).
  • Mosásnál kerüljük a hosszú és magas hőfokú programokat, egy-két ruháért pedig ne indítsuk be a mosógépet.
  • Ne mosogassunk folyóvízben, mert így rengeteg víz folyik el fölöslegesen.
  • Fürdés helyett zuhanyozzunk. Nálunk egyedül a gyerkőc fürdik, az ő vizét pedig felmosáshoz, azután pedig wc leöblítéséhez használom föl.
  • Ipari tisztítószerek helyett használjunk természetes tisztítószereket pl.: ecet, szódabikarbóna, citrom, mosódió stb. Nem csak a pénztárcánkat kíméljük vele, hanem a környezetünket is.
  • Az egész lakásban használjunk egergiatakarékos izzókat és a használaton kívüli elektromos berendezéseket áramtalanítsuk. (Ne használjuk a készenléti módot pl. a tévénél, dvd lejátszónál)
  • A fűtésen is sokat spórolhatunk, ha csak 1 fokkal lesz hűvösebb a lakásban. Már ez is kb. 5 %-os költségcsökkentést eredményez.

Ha elég kreatívak vagyunk, ezekkel a praktikákkal szép összeget spórolhatunk meg. Egy részük csak hosszú távon térül meg, úgy viszont nagyon hatékony. Használjuk őket, hogy hónap végén se kelljen a költségek miatt aggódnunk!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr312751536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása